Bepaal jouw woonwensen voordat je een woning koopt

Aan het plannen om je eigen woning te kopen en misschien al wel wat aan het zoeken? In een concurrerende markt als deze willen veel mensen zo snel mogelijk een woning vinden. Sommige mensen vergeten dan al snel waar ze eigenlijk precies naar op zoek zijn en kiezen ervoor om een bod te doen op de eerste beste woning waar dat mogelijk. Toch is dit onverstandig en is het beter om geduld te hebben en te blijven bij waar jij naar op zoek bent. Onderstaand een aantal tips om je te helpen bij het bepalen van je woonwensen.

Budgetteer, bereken en beslis

Allereerst wil je weten wat er ├╝berhaupt mogelijk is. Dat doe je door een budget op te stellen en te bepalen wat de maximale hypotheek zal zijn. Bereken goed wat de maandlasten worden en breng alle mogelijke kosten zo goed mogelijk in kaart.

Wanneer je dit allemaal hebt berekent dan is het tijd om goed na te denken of dat het waard is. Misschien liggen je maandlasten erg hoog en wil je liever meer geld overhouden om nog andere dingen van te doen. Dit zijn zaken waar je dus over moet beslissen.

De criteria voor de woning

Ondanks dat de woningen niet zomaar zijn uit te kiezen is het wel belangrijk om een aantal criteria te kiezen waar de woning aan moet voldoen. Denk aan het bouwjaar, het oppervlakte, de prijs, de locatie, het aantal kamers etc. Wil je bijvoorbeeld sowieso in Lelystad of Almere wonen? Dan is het makkelijk om een andere woningen buiten deze steden te vinden, wanneer het in Almere of Lelystad zelf lastig is om iets te vinden. Maar verstandig is om gewoon te blijven zoeken en dagelijks sites in de gaten te houden met de nieuwbouw in Almere.

Bepaal welke zaken essentieel zijn en houd jezelf hier ook aan tijdens het zoeken. Zo weet je ook tot welke hoogte je kunt bieden op de woningen en heb je dus een maximaal bedrag om tot te bieden. 

Wat vaak gebeurt is dat mensen grofweg een idee hebben van wat ze willen voor een woning, maar dat de gedurende het zoeken langzaam de criteria versoepelen om een ruimer aanbod te krijgen. Echter is het toch goed om je bij de criteria die je voor jezelf hebt gesteld, te houden en daar niet of zo min mogelijk van af te wijken. Met een beetje geduld kun je misschien juist op die woning terecht komen die je al een lange tijd had gewild.