Deurbeslag zwart – accentueer je interieurstijl

De trend is duidelijk. Het deurbeslag zwart maakt furore in de Nederlandse huizen. Met als nieuwste mode beslag in verouderd ijzer. Zwart staat dan ook heel mooi bij interieurs met industriële vormgeving – een strak geheel en een gladde coating. Maar de kleur zwart mag dan vandaag de dag populair zijn, die kende ook vroeger hoogtijdagen. Nadat het eerste ‘plastic’ was uitgevonden (bakeliet), kwam die al snel in de mal terecht van deurklinken, stopcontacten en rozetten. En dan in een diepzwarte tint. Daarna werd bakeliet opgevolgd door aluminium, staal en ijzer om dan toch weer als retro terug te keren. Wie nu een jaren dertig huis heeft en het oude bakelieten beslag terug wil, die kan ze in retro look gemakkelijk kopen.

Zwart als contrast voor kleur

Elke interieurstijl heeft wel wat met zwart. Dat komt omdat die ‘kleur’ in accenten heel mooi kan werken en zelfs de andere interieurkleuren kan versterken, pittiger maken. Dat lukt zelfs bij de wat etherische Scandinavische interieurstijl. En in de industriële stijl is zwart een kenmerkend accent. Juist deurbeslag kan dat soort accenten geven. Klinken genoeg die verder bij je interieur passen, met mooie vierkante vormen voor moderne interieurs. Of met ronde vormen, eerder geschikt bij klassieke woonstijlen. 

Voeg donkere accenten toe met deurbeslag zwart

Een huis zonder deuren, die zijn er bijna niet. Geef je deuren eens iets meer body door deurbeslag zwart te monteren. En het mag ook wel wat grootser dan een paar klinkjes. Want tegenwoordig zie je steeds meer barndoors in huizen. Dit zijn schuifdeuren die opzij geduwd kunnen omdat ze aan een bovenrail hangen: vaak van stoer, industrieel materiaal met grote fabrieksachtige rollen. Als je de rollen en de rail in zwart houdt, krijg je een prachtige handtekening aan je wand. Ook je voordeur kan een industriële stijl al uitdragen. De deurgreep, de brievenbus, de bel, de scharnieren, ze kunnen allemaal in kloek mat zwart worden uitgevoerd. 

Deurbeslag zwart is mooier dan armzalig aluminium

Vaak zijn arm greepjes en deurklinken nog van aluminium. Niets mis mee, maar qua uitstraling komen die toch net wat tekort. Zeker als je van plan bent je ruimtes te restylen, moet je eigenlijk niet vergeten het deurbeslag mee te nemen. Want het geheel krijgt pas de volle pracht als de details meewerken. Deurbeslag is zo’n maatgevend detail. Als je het zwart overal laat terugkeren, krijg je in je ruimte mooie donkere accentjes. Het geeft je huis een bepaald air.

Niet inktzwart maar klink zwart

Natuurlijk kun je zwart ook als detail kleur toepassen bij deurklinken. Neem nou een vintage of een retro interieur. Al te glimmend metaal is hier niet handig maar ook compleet zwart beslag is snel ‘over the top’. Hier werken nikkelen deurgrepen met het greepje zelf uitgevoerd in (bijna zwart) ebbenhout. Zo krijg je geraffineerde statements aan je deuren. In een klassiek interieur daarentegen kan gepolijst beslag van roestvrij staal weer heel mooi maar dan met een coating van zwart acryl. En, het werd al gezegd, in de industriële woonstijl krijg je bijna nooit genoeg metaal aangesleept. Ook hier zorgt deurbeslag zwart voor een mooie eenheid met je industriële accessoires.