Erfdieren in de tuin!

Huis tuinders moeten bekend zijn met de term heirloom of heirloom zaden. Deze term wordt vaak gebruikt om een ​​bepaalde variëteit aan planten te verklaren. De deskundige stelt dat heirloom zaden open bestoven zijn. Deze rassen worden al meer dan 50 jaar gekweekt. Er kunnen planten van hoge kwaliteit uit groeien.. Het betekent dat als je het heirloom Brandywine tomatenzaad kweekt, het zal groeien als de oorspronkelijke plant. Er zijn veel voorbeelden van heirloom zaden die je in je tuin kunt laten groeien. Zo kunt u bijvoorbeeld heirloom tomaten, sla, erwten en bonen kweken. Je groenten zullen beter kunnen groeien als je ze bemest met compost. Als je kippen en ander pluimvee houdt in kippenhokken, kun je vervolgens de uitwerpselen verzamelen en gebruiken om de heirloom planten te bemesten. Zo kunnen de planten gezond groeien.

Waarom je heirloom planten moet kweken

Je kunt veel voordelen hebben van het planten van de heirloom zaden. Ten eerste proef je de betere smaak van groenten of fruit. Dit komt omdat het zaad van de oorspronkelijke plant is. Dit is de reden waarom veel tuinders geïnteresseerd zijn in het kweken van heirloom zaden. De smaak zal anders zijn dan van hybride planten. De hybride planten worden gekweekt op bepaalde eigenschappen zoals ziekteresistentie en rijpheid. Meestal offeren ze echter de smaak op. Als je dus heirloom zaden kweekt, help je hun voortbestaan en bewaar je ze voor de volgende generatie. Bovendien zijn heirloom zaden betaalbaarder dan hybride zaden. Je kunt de groei van heirloom zaad optimaliseren door natuurlijke compost van jee erfdieren te geven. Je kunt bijvoorbeeld konijnen in het konijnenhok houden en de uitwerpselen als mest gebruiken.

Voorbeelden van heirloom zaden

Veel zaadbedrijven bieden duizenden heirloom variëteiten aan. Je kunt bijvoorbeeld unieke planten kweken, zoals paarse tomaten, gele Brandywine tomaten en citroenkomkommer. Citroenkomkommer kun je oogsten als de kleur nog lichtgroen is. Deze vrucht is rijp als de kleur helder geel is. Een ander type plant met deze zaden is winterpompoen. Als je graag verse groenten voor salades eet, kun je ook Rouge D’ Hiver sla kweken. Deze groente heeft bordeaux groene bladeren met een knapperige textuur. May Queen sla is ook een perfecte keuze van heirloom zaad. De goudgroene bladeren zien er zo vers en smakelijk uit.

Tips om heirloom zaden te kiezen

Heirloom planten zijn goed te gebruiken voor specifieke doeleinden. Brandywine tomaten zijn bijvoorbeeld een goede optie om te snijden en vers te eten. Zorg er dus voor dat je bij het kiezen van het zaadje weet waarvoor je de plant gaat gebruiken. Houd er ook rekening mee dat sommige soorten heirloom zaden in je regio mogelijk niet goed groeien. Je moet dus informatie vinden over de lengte van het groeiseizoen, het klimaat in de regio, het bodemtype en andere aspecten. Bovendien moet je er rekening mee houden dat deze planten niet ziekteresistent zijn. Deze rassen hebben dus speciaal onderhoud nodig, zoals onkruidbestrijding en wisselteelt om ziektes te voorkomen. Als je wilt dat de heirloom zaden dezelfde kenmerken hebben als de moederplant, moet je de bloesems afdekken met gaaszakken om kruisbestuiving te voorkomen.