Op welke manier moet je, je motor verzekeren?

Wanneer je de verschillende mogelijkheden bekijkt die op de markt zijn terug te vinden m.b.t. een motor verzekeren zal je direct kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende opties beschikbaar zijn. In eerste instantie is er natuurlijk de WA-verzekering. Het gaat hierbij om de enige verzekering waar een wettelijke verplichting voor geld. Deze motorverzekering dekt geen schade aan je eigen motor, maar zorgt er wel voor dat de schade ten opzichte van derden wordt vergoed. Het afsluiten van een dergelijke verzekering is misschien een beetje vervelend omdat je er door geconfronteerd wordt met extra periodieke kosten. Echter is het grondig verzekeren van je motor in  de praktijk wel een absolute must. Hoe dan ook, ben jij ook op zoek naar een geschikte verzekering voor je motor? Dan kan de informatie op deze pagina jou ongetwijfeld van dienst zijn bij het maken van de beste keuze.

            Met de wettelijk verplichte WA-verzekering

Je motor verzekeren kan in eerste instantie gebeuren door middel van de wettelijk verplichte WA-verzekering voor motoren. Deze WA-verzekering afsluiten voor je motor zorgt ervoor dat je voldoet aan de vereiste wettelijke bepalingen. Dat betekent concreet dat je vanaf het afsluiten van deze verzekering bent verzekerd  tegen alle schade die wordt aangericht aan derden. In eerste instantie lijkt deze verzekering dan ook alles te zijn waar je nood aan hebt. Er is echter ook een belangrijke keerzijde aan de medaille.

Op het ogenblik dat je, je motor gaat verzekeren door middel van de WA-verzekering zal je kunnen vaststellen dat je uitsluitend kan rekenen op de dekking van schade aan derden. Het gevolg daarvan is dus dat eigen schade aan je motor op geen enkele manier is verzekerd . Dat is natuurlijk erg vervelend, want eigen schade kan op verschillende manieren ontstaan. Wel is het zo dat je bij het louter en alleen afsluiten van de wettelijk verplichte WA-verzekering altijd kan rekenen op een zeer scherpe verzekeringspremie. Deze is dan ook betaalbaar voor iedereen, ongeacht het budget dat je voor je verzekering voor handen hebt.

            Door een WA+ beperkt cascoverzekering

Het merendeel van de mensen die een motor kopen en laten verzekeren maken in de praktijk de keuze om de gulden middenweg te zoeken. Dit betekent dat men niet voldoende wil nemen met uitsluitend de dekking tegenover derden. Anderzijds betekent dit ook dat men er niet voor te vinden is om de dure premie van de allrisk motorverzekering te betalen. De gulden middenweg kan dan worden gevonden onder de vorm van de WA+ beperkt cascoverzekering. In dit geval kan je rekenen op de volgende dekkingen die bij een mogelijk schadegeval tussen bieden kunnen komen:

  1. Schade die je aanbrengt aan derden;
  2. Schade die het gevolg is van (een poging tot) diefstal;
  3. Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  4. Schade veroorzaakt door een brand of kortsluiting;
  5. Schade door een storm of natuurgeweld;

Door te kiezen voor een WA+ beperkt cascoverzekering ben je dus verzekerd van de dekking van de WA-verzekering, maar dan wel nog aangevuld met verschillende vormen van eigen schade. Voor menig aantal motorrijders is dit veruit de meest interessante verzekering.

            Door een WA+ volledig cascoverzekering

Op de meest complete manier je motor verzekeren is mogelijk door middel van de WA+ volledig cascoverzekering. Wanneer je deze verzekering afsluit krijg je de beschikking over alle dekkingen die aanwezig zijn in de WA-verzekering evenals in de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen worden verder nog aangevuld met de schade die door jouzelf wordt veroorzaakt aan de motor. Op deze manier ontstaat de meest complete verzekering voor je motor. Let wel, aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling die van toepassing is kan sterk verschillen afhankelijk van de verzekeraar in kwestie.

            Hoe optimaal je motor verzekeren?

De verschillende mogelijkheden die er bestaan met betrekking tot een motor verzekeren zorgen ervoor dat veel mensen er geen idee van hebben voor welke optie ze nu precies het beste kunnen kiezen. Er zijn verschillende factoren waar je op dit vlak aandacht aan moet besteden. Het gaat hierbij in het bijzonder om degene die hieronder staan aangegeven:

  1. De waarde van de motor die je hebt aangekocht;
  2. Het aantal kilometers die je gemiddeld aflegt met je motor;

Het spreekt voor zich dat je naast bovenstaande ook rekening moet houden met de kostprijs die je moet betalen voor je motorverzekering. Deze prijs wordt op haar beurt eveneens beïnvloed door menig aantal verschillende zaken. Hierbij moet je niet alleen denken aan het soort motorverzekering die je gaat afsluiten, maar ook aan bijvoorbeeld de specificaties van je motor. Eigenlijk zou je omwille van deze reden reeds bij aankoop van je motor stil moeten blijven staan bij de kostprijs die je voor je verzekering wenst te betalen.

Motorverzekering vergelijken? Diks.nl!

            Besparen op je motor verzekeren met deze tips

De premie die je voor je motor verzekeren moet betalen is in de praktijk dus sterk afhankelijk van verschillende zaken. Je moet hierbij niet alleen rekening houden met het soort motorverzekering, maar ook met de specificaties van de motor. Daar bovenop komt uiteraard ook nog het eventuele schadeverleden van jou als bestuurder. In ieder geval, zou je graag de premie van je motorverzekering sterk willen kunnen drukken? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor altijd rekening kan houden met de onderstaande tips.

  1. Voer altijd een vergelijking uit van de verschillende motorverzekeringen op de markt;
  2. Kies ervoor om een (hoger) eigen risico te nemen;
  3. Sluit geen dekkingen af die je niet nodig hebt;

Veel mensen kiezen er bij het afsluiten van een motorverzekering voor om ook één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten. Dat kan in de praktijk zeker interessant zijn, maar lang niet altijd. Hou er rekening mee dat deze extra dekkingen uiteraard je verzeker niet alleen completer, maar ook duurder zullen maken. Dit is toch wel iets waar je ook graag bij stil zal willen blijven staan. Besteed je de nodige aandacht aan de hierboven aangegeven bespaartips voor wat je motor verzekeren betreft? Dan zal het al snel duidelijk worden dat je op deze manier echt een zeer mooie besparing zal weten te realiseren.