VCA voor het herkennen en preventie van gevaar

Werk je in de bouw, doe je risicovol werk of ben je van plan dit te gaan doen, dan moet je in het bezit zijn van een VCA-basisveiligheid diploma (B-VCA). Hiervoor dien je de cursus Basisveiligheid VCA Amsterdam te volgen dat informeert over veilig werken voor jezelf en anderen rondom je. Deze cursus heb je nodig bij een verhoogd risico op letsel door het verrichten van operationeel werk. De cursus duurt ongeveer zes uur en wordt afgesloten met een examen die gehouden wordt op veertig locaties in Nederland. Wie slaagt, krijgt een VCA diploma dat geregistreerd wordt in het Centraal Diploma Register (CDR). Kosten voor de cursus zijn 159 exclusief btw voor de Nederlandse versie en 184 euro voor Engelse en Poolse versies.

Veilig werken voor jezelf en anderen

Doel van de B-VCA cursus is het herkennen van risico’s in het werk en het gebruiken van de juiste beschermingsmiddelen zowel persoonlijk als bedrijfsgebonden. De cursist leert ongevallen op de werkvloer te verminderen en te zoveel mogelijk te voorkomen door veiliger te werken. De inhoud van de cursus bestaat uit verschillende modules waaronder wet- en regelgeving, gevaren, risico’s en preventie. Hiermee leert de werknemer basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu en geeft het diploma aan dat je veilig werkt en daarbij rekening houdt met deze drie punten.

Beschermende kleding

Een belangrijk punt als het gaat om veiligheid voor jezelf is werkkleding Amsterdam. Deze kleding zorgt voor herkenbaarheid, zichtbaarheid voor anderen en bescherming van jezelf tegen zo veel mogelijk gevaren. Denk aan winterkleding tegen langdurig werken in de kou, regenkleding, vlam vertragende kleding of signaalkleding. Daarnaast is het belangrijk dat oren, ogen, handen en voeten apart beschermd worden door het dragen van een helm, gehoorbescherming, veiligheidsbril, handschoenen en werkschoenen met stalen neuzen. Een werkgever kan het dragen van deze kleding verplicht stellen.